Magna charta slávi 800. výročie; podľa Camerona zmenila svet

15.06.2015 Celý región

Londýn 15. júna (TASR) - Veľká listina slobôd - Magna charta libertatum - zmenila svet. Vyhlásil to dnes britský premiér David Cameron na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 800. výročia tohto historického dokumentu, uviedol spravodajský server BBC.

Na oslavy výročia Veľkej listiny slobôd pricestovala dnes do anglického mesta Runnymede v grófstve Surrey okrem Camerona aj britská kráľovná Alžbeta II. Práve v tomto meste neďaleko rieky Temža spečatil v roku 1215 anglický kráľ Ján I. Bezzemok pôvodný dokument.

Cameron dnes na slávnostnom ceremoniáli uviedol, že Magna charta "navždy prerozdelila rovnováhu moci medzi 'ovládanými' a vládnucimi". Podľa britského premiéra táto listina inšpirovala krajiny na celom svete.

"Prečo ľudia kladú taký dôraz na Magnu chartu? Lebo sa pozerajú na dejiny. Vidia, ako Veľká listina slobôd počas prevažnej časti tisícročia formovala svet a pomáhala presadzovať argumenty pre spravodlivosť a slobodu," zdôraznil Cameron.

Magna charta libertatum bola základným zákonom anglickej stavovskej monarchie, ktorý v roku 1215 pod nátlakom šľachty podpísal Ján I. Bezzemok.

Dokument zaručoval, že žiaden slobodný občan nemohol byť väznený alebo zbavený majetku bez riadneho súdneho procesu. Kráľovi tiež zakazoval vyhlásiť bez povolenia šľachty mimoriadne dane a považuje sa za začiatok demokracie v Anglicku. V priebehu 13. storočia bolo vydaných niekoľko kópií Veľkej listiny slobôd.
 

Vyberte región